Smokovača Perković može se pohvaliti svojom posebnošću jer je na tržištu jedna od rijetkih proizvedena destiliranjem čiste smokve, bez dodataka drugog voća. Sam postupak proizvodnje je vrlo dugotrajan i zahtjevan. Smokva se nakon branja na starinski način suši na suncu uz dodatak aromatičnog bilja. Nakon sušenja, krupnije, prvoklasne plodove izdvajamo i pakirane u vrećice od 300 grama plasiramo na tržište kao «Suhe smokve Perković». Sitniji plodovi se namaču u vodi, melju, te se tako pripremljeni masulj stavlja na kontroliranu fermentaciju. Fermentacija se odvija djelovanjem selekcioniranih kvasaca, te regulacijom kiselosti, što je posebno bitno za dobivanje kvalitetne smokovače. Nakon završene fermentacije, radimo finu destilaciju, zatim se rakiju sprema na odležavanje od najmanje šest mjeseci, dok se zlatnožuta boja dobiva naknadnom maceracijom, jedna smokva na litru rakije.
Poslužiti dobro rashlađeno.
Recenzije
Nema recenzija za taj artikl.