Često korišten za proizvodnju u obliku ekstrakta ili esencijalnih ulja no u miksologiji se
koristi kao začin koji daje glavni okus ginu i raznim vrstama bittera. Iako većina ginova
sadrži više različitih začina i začinskog bilja, upravo juniper ginu daje njegov specifičan
okus. Od prethodnika modernog gina, Genevera (prvi spomeni od 13.-17. stoljeća,
doslovnog značenja: Juniper) koji nastaje u Nizozemskoj, popularnost stječe u Engleskoj s
početkom 18. stoljeća, a preko prohibicije u SAD-u u prvom dijelu 20. stoljeća, gin u
etapama doživljava ekspanziju, kojoj svjedočimo i danas. Od generičke kategorije gin je
postao piće velike popularnosti s mnoštvom brandova koji se razlikuju u kvaliteti, od lošijih
do superpremium ginova, koje također prati i velik izbor tonica.
Visoko kvalitetan juniper pogotovo je izražen u mediteranskom području, a u ugostiteljstvu
se koristi kao dekoracija, no i kao primarno sredstvo kojim se ističe okus gina.
Recenzije
Nema recenzija za taj artikl.